dinsdag 30 december 2008

Allergische reacties op sieraden zijn te vermijden

Wat iedereen zou moeten weten.....
Allergische reacties op sieraden zijn onnodig!

Steeds meer mensen reageren allergisch op sieraden. Dit is wat ik regelmatig hoor in de winkel.

Ik ben Jaap Bothof en ben eigenaar van een edelsmederij in Eindhoven (Kameleon sieraden).
Sinds 1987 ben ik actief als goudsmid en ben in 1991 een winkel in de Heuvel Galerie begonnen welke vanaf het begin enorm is gegroeid tot een winkel waar nu 5 goudsmeden en 4 verkopenden/adviseurs werken.

Al vanaf het begin van de winkel komen er vele klanten die last hebben van allergische reacties op sieraden.
Ik heb dus al veel ervaring op kunnen doen over hoe allergische reacties te voorkomen of verhelpen.
Allergie bouw je op!
Heel belangrijk is dat contact met metalen die de allergie veroorzaken zoveel mogelijk moet worden vermeden, allergie bouw je namelijk op en hoe meer het contact vermeden wordt hoe beter, om verergering van de allergie te voorkomen.
De meest voorkomende allergie is de allergie voor nikkel. Gelukkig is er de laatste jaren veel verbeterd op het gebied van het gebruik van nikkel in de sieraden branche.
Wettelijk mag er ook nog maar een heel klein percentage nikkel in sieraden verwerkt worden.
Ook een klein percentage kan echter grote gevolgen hebben zoals uitslag en jeuk.

Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat een sieraad allergische reacties veroorzaakt. Een sieraad heeft juist tot taak je mooier en gelukkiger te maken als je het draagt.
Op dit moment zijn er vele sieraden die niet gedragen kunnen worden omdat ze allergene metalen bevatten.

Een mooi voorbeeld van anti-allergene sieraden zijn sieraden van staal en titanium.
Beide series sieraden geven slechts bij zeer hoge uitzondering negatieve reacties, mocht dit het geval zijn dan is het erg belangrijk dit ook bij de huisarts te melden aangezien er bij operaties vaak ook stalen of titanium hulpmiddelen worden gebruikt denk bijvoorbeeld aan metalen plaatjes bij botbreuken.

Het is jammer om geen sieraden te dragen vanwege allergische reacties , terwijl zoveel mensen met plezier sieraden dragen door de goede keuze te maken.

Sinds enkele jaren zijn er erg mooie series sieraden gemaakt van edelstaal door met name Duitse ontwerpers. Goede voorbeelden hiervan zijn de sieradenlijnen van Xen en Ernstes Design.
Beide series zijn gemaakt van edelstaal en geven geen allergische reacties. De ontwerpen zijn vaak compleet gemaakt met diamanten welke briljant geslepen zijn( de mooiste slijpvorm voor diamant).

Het is leuk om klanten die deze sieraden gekocht hebben later terug te zien om een aanvulling te kopen en te horen dat ze eindelijk een sieraad hebben dat mooi en actueel is qua vormgeving en geen allergische reacties geeft.
Slechts een zeldzame klant heeft wel allergische reacties en krijgt dan natuurlijk zijn geld terug.

Ook horloges van bijvoorbeeld Xen, Jacob Jensen, AB-art en Danish design geven geen allergische reacties. Het is wel belangrijk om te weten dat deze horloges dan wel uitgevoerd moeten zijn met een metalen band omdat lijm in een leren band soms ook reacties geeft op de huid.(De lijmen bevatten vele chemische middelen)test dus of je allergisch bent voor de lijmen.
De serie van Jacob Jensen heeft veelal een rubberband welke voor de meeste mensen met een allergie wel gedragen kunnen worden.( hoewel een rubberallergie ook voorkomt).

In de komende weken wil ik steeds weer nieuwe tips geven om allergische reacties te voorkomen.
Kijk dus binnenkort weer op dit blog voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten